Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Senzorické hodnocení nápojů s přídavkem extraktů léčivých rostlin
Scholzová, Kristýna ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tématem této práce je senzorická analýza bylinných nealkoholických nápojů, jakožto součást vývoje nového potravinářského produktu. Teoretická část zpracovává informace ohledně chemického složení, účinků, potravinářských aplikací a aromatických látek použitých léčivých rostlin (máty peprné, šalvěje lékařské, třezalky tečkované a meduňky lékařské). Dále jsou teoreticky zpracovány metody, podmínky a průběh senzorické analýzy, statistické metody pro zpracování výsledků analýzy, a součástí rešerše jsou také technologie a postupy, využívané při výrobě bylinných sirupů a nápojů. Experimentální část se zabývá samotným senzorickým hodnocením několika variant nově vytvořených receptur jednodruhových a dvoudruhových bylinných nealkoholických nápojů. Senzorická komise byla složena ze 40 studentů magisterského a doktorského studia FCH VUT v Brně. Obsahem jsou čtyři navazující experimenty, z nichž každý představuje jedno sezení posuzovatelů a zahrnuje několik senzorických zkoušek, podložených příslušnými odpovědními formuláři. Senzorické zkoušky byly uspořádány dle platných znění ČSN, byly použity metody pořadové, popisné a párové porovnávací zkoušky, dále také hodnocení pomocí stupnic a metody senzorického profilu. Výsledky byly statisticky zpracovány Friedmanovým a Kruskal-Wallisovým testem, nejdůležitější výstupy byly také zpracovány metodou PCA a faktorovou analýzou. Úroveň schopností a zkušeností hodnotitelů odpovídá spotřebitelskému hodnocení. Součástí výsledků jsou senzorické charakteristiky všech hodnocených nápojů. Jednodruhové nápoje byly hodnoceny lépe než nápoje dvoudruhové, přírodní varianty byly preferovány před variantami barvenými aroniovým koncentrátem. Nejlepší uplatnění na trhu by měly pravděpodobně nápoj mátový a šalvějovo-mátový, z výsledků spotřebitelského dotazníku je však patrné, že pro praktické využití jsou nadějné všechny vzorky.
Zavedení metody stanovení pyridoxinu kapalinovou chromatografií v potravinářských výrobcích a surovinách
Nechyba, Ondřej ; Benešová, Karolína (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vitamínu B6 v nápojích, potravinových doplňcích a surovinách potravinářského průmyslu. V literární části jsou shromážděné obecné informace o vitamínech, vitamínu B6, kyselině nikotinové a vitamínu B1. Dále se literární část věnuje principu vysokoučinné kapalinové chromatografii a stanovení jednotlivých vitamínů. V experimentální části jsou uvedeny používané pomůcky, přístroje a chemikálie. Je zde popsána příprava jednotlivých vzorků potravinových doplňků, iontových nápojů, multivitaminových nápojů, piv a sladů. Tato kapitola také obsahuje informace o chromatografických separačních systémech Shimadzu a SpectraSystem. Stanovení bylo provedeno vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií na reverzní fázi s gradientovou elucí a dvěmi způsoby detekce, fluorescenční a spektrofotometrickou. V další kapitole jsou prezentovány výsledky experimentální činnosti obsah vitamínů v analyzovaných vzorcích. V závěrečné části jsou zhodnoceny výsledky experimentální činnosti. Diplomová práce byla naměřena v laboratoři Ústavu chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické VUT v Brně.
3D tisknuté sensory pro detekci cukru v nápojích
Zichová, Anežka
Cukry jsou jednou z nejpoužívanějších složek v potravinách, díky jejich rozmanitým technologickým vlastnostem a senzorické důležitosti. Problematika využití cukrů má důležitý přesah z potravinářství také do problematiky výživy člověka. Z pohledu výživy je především problematický vysoký obsah jednoduchých cukrů v potravě, do které se nejsnadněji dostávají slazenými nápoji. Pro detekci sacharidů existuje řada metod. Metodami používanými v potravinářství se zabývá literární rešerše, která navazuje na předchozí charakterizaci nejpoužívanějších sacharidů v potravinářství jako je sacharosa, maltosa, glukosa, fruktosa, invertní cukr a glukózo-fruktózový sirup. Sacharidy byly popsány z hlediska chemického, technologického ale i nutričního. Na základě této analýzy byly navrženy 3D tištěné elektrody pro detekci cukru, glukosy v nápojích. S ohledem na dostupnou literaturu byly navrženy elektrochemické biosenzory využívající k detekci glukosy v nápojích enzym glukosaoxidasu. Pro tisk elektrod, nesoucích enzym, byl použit vodivý filament na bázi PLA a grafenu. Po chemické a elektrochemické aktivaci byly elektrody modifikovány pomocí enzymu, který byl na jejich povrch prostorově zesíťován. Odezva biosenzoru v přítomnosti glukosy byla testována metodami cyklické voltametrie a chronoamperometricky. Nakonec se navrženým biosenzorem analyzoval reálný vzorek nealkoholického nápoje na bázi ovocných šťáv. Výsledky měření se vyhodnotily s ohledem na platnou legislativu Evropské unie, respektive České republiky, v souvislosti s povinnými údaji na obalech potravin.
Analýza pitného režimu studentů TUKE v Košicích
JANDA, Petr
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku pitného režimu vybrané skupiny lidí, konkrétně studentů TUKE v Košicích. V teoretické části jsem provedl literární rešerši dostupných zdrojů vztahujících se k danému tématu. Tato část je rozdělena na dvě kapitoly. První kapitola se zabývá významem vody pro lidský organismus a obecnými zásadami pitného režimu. Dále obsahuje poznatky o vodě, balených minerálních vodách, slazených limonádách, džusech, mléce a řeší otázku alkoholických i nealkoholických nápojů v pitném režimu a jejich vliv na lidský organismus. V rámci druhé kapitoly rozebírám kvalitu balené i nebalené vody v oblasti Košic a na Slovensku, kde jsem prováděl výzkumné šetření. V praktické části je popsaná metodologie výzkumu. Ke sběru dat jsem si vybral dotazníkovou metodu. Dílčí výsledky jsou charakterizovány a diskutovány v závěru práce.
Konzervační postupy v nápojovém průmyslu
Trněná, Kateřina
Bakalářská práce se zaměřuje především na téma konzervační postupy v nápojovém průmyslu. V první části je vypracováno obecné základní látkové složení alkoholických i nealkoholických nápojů a jejich rozdělení, dále velmi důležitá mikroflóra nápojů, jak v pozitivním, tak i v negativním smyslu, která způsobuje zde probíhající procesy. Ve druhé části jsou zpracovány jednotlivé konzervační zákroky, s cílem prodloužení jejich skladovatelnosti a dále přírodní a chemické látky, používající se při výrobě nápojů.
Využití méně známých druhů ovoce pro výrobu nápojů
Oherová, Kristýna
Diplomová práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty v Lednici. V literární části práce jsou definovány netradiční ovocné druhy a jejich zdravotní význam. V ostatních kapitolách je popsáno několik druhů netradičního ovoce a možnosti jejich zpracování. V experimentální části jsou výsledky vyhodnocení plodů zimolezu, aronie a hlohu peřenoklaného v čerstvém stavu, hodnoty antioxidační kapacity, je popsána samotná výroba nápojů, vyhodnocení hotových nápojů a výsledky senzorické analýzy. Antioxidační kapacita se stanovovala pomocí metod FRAP a DPPH.
Jídelní postoje a návyky u žáků 2. st. ZŠ a studentů SŠ na Příbramsku
HUMŇALOVÁ, Aneta
Tato bakalářská práce se věnuje problematice výživy a stravování dětí staršího školního věku a dospívajících na Příbramsku. Teoretická část je zaměřena na výživu, její základní složky, na všeobecné zásady a doporučení včetně potravinové pyramidy a zdravého talíře. Dále se zaměřuje na danou skupinu dětí - na složení jejich stravy, chybami ve stravování, dietami a s nimi spojenými poruchami příjmu potravy a alternativním stravováním. Dotazníkovému šetření je věnována praktická část. Šetření proběhlo na třech základních a čtyřech středních školách na Příbramsku v období od prosince 2018 do konce února 2019. Dotazníky obsahovaly otázky týkající výživových zvyklostí, zájmu o zdravou výživu, zkušenostmi s dietami a podpůrnými prostředky, suplementy. Celkový počet zahrnoval 640 probandů z nichž bylo 335 žáků základní školy a 305 studentu střední školy. Otázky i výsledky dotazníkového šetření jsou uváděny chronologicky dle sledu v dotaznících.
Analýza složení pitného režimu u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
VOBORNÍK, Tomáš
Tématem této diplomové práce je Analýza složení pitného režimu u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Teoretická část práce je zaměřena na vodu a její funkci v lidském těle. Jsou zde uvedeny různé zdroje pitné vody a kritéria, která musí pitná voda splňovat. Dále se zabývá alkoholickými i nealkoholickými nápoji v pitném režimu a jejich vlivem na lidský organismus. Pitný režim je zde rozebrán z pohledu různých cílových skupin. Na závěr teoretické části je podrobněji představena věková skupina, na níž je cílený výzkum této práce. Praktická část práce byla realizována pomocí kvantitativního dotazníku, který byl distribuován mezi studenty Jihočeské univerzity. Hlavními cíly výzkumu bylo zanalyzovat pitný režim studentů, především objem, prostředí a časování příjmu tekutin. Dále zjistit, jaké je druhové složení nápojů zapojených do pitného režimu, a porovnat genderové rozdíly v rámci sledované skupiny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.